Behandling av VMS

Kvinna med emojihuvud och telefon

Vasomotoriska symtom, VMS, är medicinskt tillstånd som beror på sjunkande hormonnivåer i samband med klimakteriet.1 Besväras du av värmevallningar, nattsvettningar eller andra symtom under klimakteriet, finns det hjälp att få. Prata med en läkare.

Typ av behandling

Idag finns flera typer av behandling som kan hjälpa vid vanliga symtom vid klimakteriet, till exempel värmevallningar och nattsvettningar. Prata med en läkare om vilken behandling som passar bäst för dig.

Receptfria behandlingar

Hit räknas kosttillskott, växtbaserade läkemedel och andra receptfria preparat som du kan köpa i hälsokostbutiker och på apotek.

Receptbelagda läkemedel

Hormonbehandling respektive hormonfri behandling är två grupper av receptbelagda läkemedel som används vid olika typer av klimakteriebesvär så som värmevallningar och nattsvettningar. Dessa behandlingar kan skrivas ut av en allmänläkare eller gynekolog.

Kvinna i dörröppning med emojihuvud på

Söka vård

För att söka vård vid klimakteriebesvär som värmevallningar och nattsvettningar, kan du vända dig till en allmänläkare eller gynekolog på en vårdcentral. Du kan även kontakta en specialistmottagning för gynekologi som är knuten till din region eller som drivs i privat regi. Idag finns även många digitala vårdalternativ.

Egenvård

Förutom receptfri och receptbelagd behandling finns det även en del du kan göra själv. Här är några tips som kan minska besvär med värmevallningar och nattsvettningar.

Klä dig i lätta lager

För den som lätt blir varm brukar man rekommendera att klä sig i lätta lager och välja plagg i naturliga material som bomull eller linne.2 Idag finns även kläder med speciellt fukttransporterande och snabbtorkande egenskaper.

Håll sovrummet svalt

En sovrumstempatur på mellan 14 och 18 grader kan bidra till minskade symtom vid VMS och till en bättre nattsömn.3

Sluta röka

Studier visar att problem med VMS är vanligare hos kvinnor som röker. Att sluta röka kan därför minska problem med värmevallningar och nattsvettningar.4

Håll koll på vikten

Studier visar att problem med VMS är vanligare hos kvinnor med högre BMI*. Att försöka minska vikten om man är överviktig, kan därför minska problem med värmevallningar och nattsvettningar.4
*Body Mass Index

Prova mindfulness, meditation eller yoga

Även om meditation inte har visat sig kunna minska symtomen, kan det hjälpa dig att hantera de känslor (ångest, stress och irritabilitet) som kan uppstå på grund av värmevallningar och nattliga svettningar. Yoga har dock visat god effekt för att minska olika klimakteriesymtom.2,4,5

Undvik utlösande faktorer

Kaffe, starkt kryddad mat, stress och varma miljöer är faktorer som kan utlösa eller förvärra problem med värmevallningar och nattsvettningar. Nyligen genomförda studier visar även att alkohol och intag av mycket socker och fett kan öka risken för VMS i samband med klimakteriet.4

Referenser:

  1. https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella- riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/levnadsvanor/stod-i-arbetet/samtal-om-klimakteriet/ Accessed November 10, 2023.
  2. Kaunitz AM, Manson JE. Management of menopausal symptoms. Obstet Gynecol 2015M126(4):859-876.
  3. https://www.1177.se/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/klimakteriet/ Accessed November 10, 2023.
  4. Thurston RC. Vasomotor symptoms. In: Crandall CJ, Bachman GA, Faubion SS, et al., eds. Menopause Practice: A Clinician's Guide. 6th ed. Pepper Pike, OH: North American Menopause Society, 2019;43-55.
  5. Joshi S, Khandwe R, Bapat D, Deshmukh U. Effect of yoga on menopausal symptoms. Menopause Int 2011;17(3):78-81.